De overheid trekt ruim 100 miljoen euro uit om te stimuleren dat patiënten eenvoudig digitaal toegang hebben tot hun medische gegevens. Als ziekenhuis moet u wel iets doen voor een financiële bijdrage: zorgen dat elke patiënt in 2018 digitaal inzicht heeft in zijn gegevens én zorgen dat dit in 2020 gestandaardiseerd gebeurt. ChipSoft helpt u graag om dit te realiseren zodat u aanmerking komt voor de subsidie.


Minister Edith Schippers van Volksgezondheid maakte onlangs bekend een boost te geven aan eHealth. Schippers meldde aan de Tweede Kamer dat ze de komende 3 jaar 105 miljoen euro uittrekt voor ‘digitaal inzicht in medische gegevens’. Met dit geld kunnen ziekenhuizen informatie digitaal samenbrengen en veilig met de patiënt uitwisselen. Het gestandaardiseerd opslaan en digitaal delen van informatie tussen het ziekenhuis en de patiënt is belangrijk om de zorg klaar te maken voor de toekomst, aldus Schippers.


eHealth: regie bij de patiënt

Schippers wil dat patiënten de regie krijgen over hun eigen gegevens. Zo kunnen ze zelf kiezen met wie ze de gegevens willen delen, bijvoorbeeld met andere zorgverleners of een mantelzorger. Inzage in de eigen gegevens kan ook van belang zijn om thuis met een familielid de diagnose en behandelopties nog eens rustig terug te lezen. Het kan ook helpen om te zien welke arts welk medicijn had voorgeschreven. Door medische gegevens centraal beschikbaar te maken, kan de patiënt ze bovendien actief gebruiken. Denk aan patiënten die zelfmetingen bijhouden en delen met een zorgverlener. Dit moet leiden tot betere behandelingen voor de patiënt en minder administratieve lasten voor zorgverleners.


UMC Utrecht als EPD-voorbeeld

Minister Schippers noemde het UMC Utrecht eerder al een voorbeeld voor andere ziekenhuizen. Al ruim een jaar kunnen alle patiënten van UMC Utrecht – dat werkt met HiX - online hun medisch dossier inzien, een eConsult aanvragen, realtime uitslagen van onderzoeken bekijken en herhaalrecepten aanvragen. Schippers stelt haar miljoenen alleen ter beschikking aan ziekenhuizen die het openstellen van het EPD in 2018 op vergelijkbare wijze hebben georganiseerd.