Toen ik ruim een jaar geleden in TU Delft  tegen een affiche aanliep van Project MARCH, had ik nooit durven dromen dat ik een jaar later met zo’n innovatief team deel zou nemen aan een prestigieuze wedstrijd in Duitsland. Laat staan dat ik naast mijn studie en dat project óók nog een mooie baan bij ChipSoft zou hebben. Maar het is toch écht zo.

Toen ik dat pamflet zag, was ik meteen verkocht. Voor degenen die Project MARCH niet kennen… Project MARCH is het studententeam van de TU Delft dat een exoskelet ontwikkeld, een gemotoriseerd robotisch harnas dat ingezet kan worden om mensen met een onbehandelbare dwarslaesie weer op te laten staan en te laten lopen. Daarmee wil het project volledige mobiliteit teruggeven aan lichamelijk beperkten die door ziekte of ongeluk een verlamd onderlichaam hebben.

Ik meldde me dus aan voor dit ‘dreamteam’ en werd tot mijn grote vreugde aangenomen. Mijn taak: het ontwikkelen van het enkelgewricht van het skelet. In mijn team zaten 31 studenten, die allemaal hun eigen specialisatie hebben. Dat gaf een hele leuke dynamiek en samenwerking. De een is sterk op het gebied elektra, de ander op software. Zelf studeer ik Biomedical Engineering, dus een mooie mix van kwaliteiten.

Twee weken geleden hadden we op de Rehacare-beurs in Düsseldorf een race tegen twee andere teams die een exoskelet hebben gebouwd. Het was een geweldige ervaring, waar honderden toeschouwers op afkwamen. Geweldig om te zien hoe iedereen daar met hetzelfde doel bezig was: innovatieve oplossingen bedenken voor de patiënt en daarmee de zorg beter maken. Precies de link die ik vind in mijn baan bij ChipSoft. 

Dat ik hieraan kon meedoen, heb ik ook voor een deel te danken aan ChipSoft. Als innovatieve softwareleverancier snappen zij heel goed hoe belangrijk innovaties in de zorg zijn. Vandaar dat zij mij, door een flexibele parttime baan aan te bieden, veel vrijheid gaven om daarnaast aan dit exoskelet te werken. 

Bij ChipSoft werk ik in het koppelingenteam aan regressietesten. Door zelf testen te ontwikkelen en uit te voeren, kunnen we een foutloos systeem leveren aan onze klanten. Totaal anders dan wat ik bij Project MARCH doe, maar juist die afwisseling is zo leuk. Al met al heb ik een te gek jaar achter de rug. Enerzijds een super innovatief traject met Project MARCH én anderzijds een passende baan bij een super innovatieve werkgever. Nu ik dat zo opschrijf: eigenlijk heb ik afgelopen jaar in twee dreamteams gewerkt. 


Raoul Boedhoe is, naast zijn studie aan de TU Delft, werkzaam bij ChipSoft als Software Consultant.