De content gebruikersgroep voor Chief Medical Information Officers (CMIO’s) vierde vorige maand haar eerste verjaardag. Artsen uit verschillende ziekenhuizen werken binnen deze groep samen met ChipSoft aan de verrijking van de standaard content. Bovendien worden innovaties gedeeld. Iris Verberk-Jonkers (CMIO bij Maasstad Ziekenhuis) was het eerste jaar voorzitter van deze bevlogen groep, maar nu zit haar ‘ambtstermijn’ er op. Tijd voor een korte terugblik.


Wat is u het meest bijgebleven van een jaar voorzitterschap?

We begonnen met een clubje van negen ziekenhuizen, maar doordat het aantal ziekenhuizen met standaard content zo snel is toegenomen, zitten we nu al met 26 ziekenhuizen aan tafel met ChipSoft. De groep bestaat uit een heel gevarieerd palet aan specialisten, die vanuit het verleden allemaal ervaring hebben opgedaan met EPD’s en weten wat ze willen. Die kennis en expertise is heel waardevol.


Waarom is deze content gebruikersgroep zo belangrijk voor ziekenhuizen?

We hebben ons met alle deelnemende ziekenhuizen gecommitteerd aan de standaard content en dat is nodig ook. Tegenwoordig is het als ziekenhuis bijna ondoenlijk om een eigen EPD met maatwerkdossiers te beheren. Standaardisatie en uitwisseling worden steeds belangrijker, maar de standaard content kan, samen met eindgebruikers, nog verder verrijkt worden. Een gebruikersgroep is daar een ideaal middel voor. Door als groep samen na te denken over verbeterpunten en deze met de leverancier toe te voegen aan het EPD wordt samenwerken en gegevens uitwisselen eenvoudiger.


Wat vindt u het grootste succes van afgelopen jaar?

Al met al hebben we een prachtig succesvol jaar gehad. Als ik er eentje mag uitkiezen, zet ik het realiseren van een blauwdruk voor het multidisciplinair overleg (MDO) op 1. Daarmee verminderen we het aantal dubbele registraties rondom het MDO. Omdat deze overleggen vaak gevoerd worden, scheelt dat iedereen veel tijd. Daarnaast zijn verschillende vooruitgangen geboekt. Denk aan het realiseren van een gecombineerde brief met meerdere consulten en het verplaatsen van functionaliteiten en buttons, waardoor het gebruiksgemak nog meer toeneemt. Het is belangrijk een goede mix te hebben van grote en kleine successen, want door tastbare resultaten houd je toewijding en voortgang binnen de groep.


Hoe beviel deze nieuwe vorm van samenwerken met ChipSoft?

Heel goed! In het begin was het natuurlijk even aftasten en afstemmen, maar we werken al sinds het begin in een plezierige sfeer met elkaar. Dat staat of valt natuurlijk met het commitment van partijen: zolang de eindgebruikers van de ziekenhuizen constructief blijven meedenken en ChipSoft de nieuwe ideeën blijft inbouwen, is dit een heel prettige manier om samen aan betere zorg te werken. Alle deelnemers committeren zich voor een jaar.


U geeft na een jaar de voorzittershamer over aan Frank van Oosterhout (Rivas) en co-voorzitters Milan Tjoe (Bravis) en Mark Friebel (Albert Schweitzer ziekenhuis). Wat wordt uw rol nu?

Ik blijf lid van de CMIO content gebruikersgroep en vertegenwoordig Maasstad ziekenhuis. Ons ziekenhuis heeft HiX met standaard content kortgeleden geïmplementeerd en daarmee staat er een uitstekende basis die we nog verder willen verrijken. Daar blijf ik me graag voor inzetten.


Heeft u een advies voor uw opvolger?

Ja, zoek een balans in het oplossen van kleine en grote ‘onderwerpen’. Grote veranderingen vragen meer doorlooptijd dan kleine, en als arts en eindgebruiker zijn we allemaal heel ongeduldig. We willen het liefst gisteren al beschikken over nieuwe content. Dat kan zorgen voor een spanningsveld. Als je als voorzitter zorgt voor continuïteit in de successen die je als groep behaalt, blijft iedereen input leveren en betrokken bij de groep. De content gebruikersgroep is eigenlijk net een relatie: om die te laten slagen, moet je er samen aan blijven werken.”