Medicatieveiligheid en patiëntveiligheid zijn van het grootste belang voor de poliklinische apotheek. Evenals het bieden van optimale farmaceutische zorg buiten het ziekenhuis en het verlagen van de registratielast voor medewerkers. Met HiX voor de poliklinische apotheek heeft u een EPD in huis dat u met slimme oplossingen perfect ondersteunt bij deze complexe zaken.


Medicatieveiligheid waarborgen

Door de integratie van HiX voor de poliklinische apotheek in het EPD van het ziekenhuis kunnen apothekers de patiënt voorzien van optimale farmaceutische zorg buiten de muren van het ziekenhuis. Zij zien in een oogopslag alle relevante informatie, zoals de medicatie, de labwaarden en het beleid van de arts. Hierdoor zijn zij in staat het recept op waarde te schatten en de medicatieveiligheid te waarborgen.


"Wij ervaarden al heel snel alleen maar gemak in de poli-apotheek. Ook is onze medicatiebewaking veel slimmer geworden."
Bas Bossenga, poli-apotheker in Diakonessenhuis Utrecht


Track & Trace

Het geïntegreerde track and trace-systeem helpt de apotheker en de apothekersassistent bij het volgen van het recept. Zij kunnen eenvoudig het voorschrift van de arts oppakken, zonder gegevens handmatig over te nemen. Daarnaast ziet arts op zijn beurt wat er uiteindelijk is verstrekt.


Meer inzicht in voorraden

Diverse ziekenhuizen hebben door de introductie van HiX grote stappen voorwaarts gemaakt, zowel in de ziekenhuisapotheek als in de poliklinische apotheek. Zo hebben zij succesvol de logistiek gelijkgeschakeld, waardoor zij meer inzicht hebben in de voorraden in beide apotheken en op de afdelingen. Hierdoor handelen zij efficiënter.


"Door het geïntegreerd werken met HiX in het ziekenhuis is alle relevantie informatie over de patiënt direct in de apotheek beschikbaar. Dat is natuurlijk een belangrijke vooruitgang"
Jelmer Faber, poli-apotheker in BovenIJ Ziekenhuis


Voorkomen van medicatiefouten

Bovendien helpt HiX om medicatiefouten te voorkomen en daarmee de patiëntveiligheid te verhogen. Zo worden de recepten direct ingelezen en hoeven de apothekersassistenten de voorschriften van de arts niet meer over te schrijven. Ook hebben de artsen, verpleegkundigen en apotheekmedewerkers goed inzicht in wat de patiënten al hebben gekregen en wat er in de toekomst aan medicatie gegeven wordt. Dit heeft een positief effect op de medicatieveiligheid.


"De implementatie is boven alle verwachting gegaan en heeft ons positief verrast."
Bas Bossenga, poli-apotheker in Diakonessenhuis Utrecht


Kortere wachttijd voor patiënt

Voor de patiënt betekent HiX, naast een hogere patiëntveiligheid, dat de wachttijden verkorten. Door dat de artsen digitaal voorschrijven, kunnen de apothekers het recept sneller oppakken. Het voorschrift voor de patiënt – net terug van de poli – ligt al klaar in de apotheek en aanvullende informatie rond het recept is direct inzichtelijk.

In onderstaande video vertellen apothekers en CMIO van UMC Utrecht het hoe en waarom achter de ingebruikname van HiX voor de poliklinische apotheek én welke voordelen dit oplevert voor het hele ziekenhuis:



 


Maakt uw ziekenhuis nog geen gebruik van HiX, dan kan de poliklinische apotheek wel (alvast) profiteren van de voordelen van HiX.

De voordelen van HiX voor de poliklinische apotheek:

  • Optimale patiëntveiligheid en medicatieveiligheid
  • Reductie van medicatiefouten
  • Slimme ondersteuning m.b.t. prijzen en contracten van zorgverzekeraars
  • Ingericht voor uitwisseling van informatie
  • Volop rapportagemogelijkheden
  • Uitgebreide koppelmogelijkheden
  • Moderne medicatiebewaking en beslisondersteuning
  • Volledige ondersteuning van het logistieke proces: van inkoop tot aflevering

Meer weten?

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van HiX voor uw poliklinische apotheek? 

Stel hier uw vraag