Zonder twijfel: nog meer veiligheid. Zo beantwoordt projectleider Alinda Kloosterman van het Diaconessenhuis in Meppel de vraag waarom het Drentse ziekenhuis begin april het mammadossier van ChipSoft in gebruik nam. “Het is een grote kwaliteitsverbetering dat alle activiteiten op de mammapoli naadloos zijn geïntegreerd in het EPD.”


‘Samen Sterk in Zorg’ is het motto van Zorgcombinatie Noorderboog, waarvan het Diaconessenhuis in Meppel deel uitmaakt. Dit motto betreft de krachtenbundeling met ketenpartners en de samenwerking tussen disciplines in het ziekenhuis. Op de mammapoli werken de chirurgen intensief samen met andere professionals. Om die samenwerking te bevorderen en optimaal te faciliteren, nam het ziekenhuis het mammadossier van ChipSoft in gebruik. Het mammadossier is optimaal geïntegreerd in het generieke basisdossier waarmee sinds een jaar wordt gewerkt.


Naadloos geïntegreerd

“We werkten op onze mammapoli al digitaal”, verduidelijkt Kloosterman, “maar de registraties werden niet getoond in het generieke basisdossier. Om de patiëntveiligheid te verbeteren, wilden we software die naadloos is geïntegreerd in ons EPD. Vanaf het eerste contact worden alle gegevens nu digitaal en centraal vastgelegd. Elke behandelaar van de patiënt is maximaal geïnformeerd en werkt met exact dezelfde, actuele gegevens.”


Slagvaardiger werken

De geïntegreerde mammacare-software biedt naast hogere veiligheid efficiëntievoordelen, vertelt Kloosterman. “De chirurgen kunnen slagvaardiger brieven maken en orders uitzetten. De internist vindt in het dossier de bevindingen van de chirurg terug, daar hoeft hij geen ander patiëntdossier meer voor te openen. Zo dringen we meteen het aantal overbodige werkzaamheden en dubbele registraties terug.”


Zorgcombinatie Noorderboog

Het Diaconessenhuis in Meppel is een algemeen ziekenhuis waar alle basisspecialismen, de meeste deelspecialismen en een PAAZ aanwezig zijn. Het ziekenhuis opende in 1936 zijn deuren. Van een klein, overzichtelijk ziekenhuis groeide het in de loop der jaren uit tot een middelgroot streekziekenhuis. Tegenwoordig maakt het Diaconessenhuis in Meppel deel uit van Zorgcombinatie Noorderboog. Naast het ziekenhuis omvat de zorggroep vier verpleeglocaties en drie verzorgingshuislocaties in de regio’s Zuidwest-Drenthe en Noordwest-Overijssel. Zorgcombinatie Noorderboog telt ongeveer 2600 medewerkers.