Met nog anderhalve week tot de start van de Ronde van ChipSoft hebben de deelnemers hun meeste trainingskilometers wel achter de rug. We vragen een van hen hoe de conditie ervoor staat. Bas Punt is traumachirurg in Albert Schweitzer Ziekenhuis en staat zondag 17 september met ruim 120 andere zorgprofessionals aan de start.


Albert Schweitzer Ziekenhuis doet met zeven zorgprofessionals mee aan de Ronde. Zijn jullie zo'n sportief ziekenhuis?

Ja, we doen altijd wel met een aantal teams mee aan evenementen, zoals de RoPa-run, Swim against cancer en nu dus de Ronde van ChipSoft. Het is fijn om te sporten en vaak dient het nog een goed doel.


Het is een goed teken dat jullie vijf dagen voor de HiX-livegang meefietsen. Hoe staat het ervoor?

Als ik de geluiden om me heen hoor, gaat het allemaal goed en zijn we er klaar voor. Gelukkig hebben we in het weekend nog tijd om lekker te fietsen.


Heeft u een goed gevoel bij de overgang naar HiX?

Ja, ik heb mijn HiX-cursus gehad en moet zeggen dat het me allemaal erg meeviel. Het is bepaald geen hogere wiskunde en werkt gemakkelijk. Vooral de mogelijkheden om het systeem te personaliseren, zoals het gebruiken van eigen standaardteksten, spreekt me aan.

Hoe staat het met de voorbereiding voor de Ronde? Heeft u veel getraind?

Ja, ik fiets vrij veel. Ik heb net bijvoorbeeld een halve triathlon achter de rug, dus ik zie de Ronde van ChipSoft als een herstelrondje van 105 km. Ik hoef dus niet per se een snelle tijd te fietsen. Ook heb ik in het Portugese Cascais gefietst, dus qua hoogtemeters zit het ook wel goed, al geloof ik dat we niet veel hoeven te klimmen in de Ronde van ChipSoft.


Wat is voor u de belangrijkste reden om mee te doen?

Dat is toch wel het contact met collega's in de zorg. Ik fiets sowieso iedere zondag, maar het is leuk om dat een keer met vakgenoten te doen in een andere regio dan Rotterdam, waar ik normaal fiets.  Als ik onderweg collega's van andere ziekenhuizen tegenkom, zal ik ook zeker even vragen naar hun ervaringen met HiX.


Met welk gevoel hoopt u zondag naar huis te gaan?

Ik hoop vooral op aangenaam weer, want na een zonnige tocht sta  je iets prettiger in de tent op de Dam dan na een regenrit. Het wordt een leuke en lange dag – ik mag al om 06.30 uur in de auto naar Amsterdam – maar we gaan er een mooie rit van maken!