Samen naar betere zorg. Op dat thema kwamen gisteren meer dan 120 zorg-ict-professionals af in eventlocatie Claus (Hoofddorp). In een volle zaal kwamen inspirerende sprekers uit de zorg op het podium over onderwerpen die ons allemaal bezighouden: gegevensuitwisseling, standaardisatie en online portalen. Aansluitend konden de deelnemers in parallelsessies en op de Informatiemarkt dieper ingaan op specifieke onderdelen van HiX.


Onder het glazen dak van Claus trapte Martijn Wiesenekker, lid raad van Bestuur van Diakonessenhuis, af met een presentatie over de uitdagingen rondom hun zorgportaal en de visie van het ziekenhuis richting 2021. “Wij richten ons op vier focuspunten: waarde voor de patiënt, slim en innovatief, persoonlijk leiderschap en professionaliteit en - last but not least – samen met onze (regionale) partners.”


Zorgplatform

Vervolgens pakte projectmanager Michael van Grol de microfoon om te delen waarom de aansluiting van HagaZiekenhuis op Zorgplatform zo belangrijk is voor het ziekenhuis en de zorg. “Hiermee creëren we een integraal dossier over de patiënt. Bovendien is het heel belangrijk dat er eenheid van taal is, als het gaat om communicatie over de patiënt.”


Standaard content

Als derde spreker kwam Erik Vermeulen naar voren. De programmamanager van ErasmusMC deelde leuke anekdotes, cijfers en een vat vol ervaringen over de strategie van ‘zijn’ ziekenhuis over standaard content. Een greep uit zijn tips: “Leg uit wat de keuze voor standaard content wel én niet betekent, laat de implementatiestrategie aansluiten bij de keuze voor standaard content, committeer key stakeholders aan de keuze voor standaard content en breng een bezoekje aan een ander standaard content ziekenhuis om de koudwatervrees weg te nemen.”


Informatiemarkt

Na het plenaire deel verspreidden de gasten zich over de diverse parallelsessies en de informatiemarkt, waar zij bij gespecialiseerde ChipSoft-medewerkers terecht konden met hun vragen over specifieke onderdelen in HiX.

 

Gevarieerde parallelsessies

Deelnemers konden kiezen uit verschillende parallelsessies. Zo presenteerde de voorzitter van de Gebruikersgroep CMIO Iris verberk (Maasstad Ziekenhuis) samen met Robbert Goekoop (Haga Ziekenhuis) in een aparte sessie de laatste aanpassingen in de MDO-functionaliteit, die naar aanleiding van de bijeenkomst van de Gebruikersgroep tot stand zijn gekomen. 


VIPP en videoconsult

Een eye-opener voor veel ziekenhuizen was de VIPP-sessie, waarbij Hans Donkers van WeDoTrust tips gaf om succesvol dit traject te doorlopen. Ook werd tijdens een aparte sessie de pilot Videoconsult in ziekenhuis Tergooi in de schijnwerpers gezet. Deze presentatie leverde enthousiaste reacties en veel vragen op van andere zorginstellingen. 


Capaciteitsmanagement

In een van de andere zalen schetste ziekenhuis Tjongerschans haar visie op capaciteitsmanagement en de ontwikkelingen hierin. Onderwerpen die in Claus ook voorbijkwamen, waren de Verpleegkundigen App, Zorgplatform, eerstelijnszorg in de regio, regiomanagement, population healthcare management, patiëntveiligheid, innovatieve consultvoering, HiX voor de huisartsenzorg en patiëntparticipatie. 


Kortom, een dag waarop de grote uitdagingen van alle zorgorganisaties uitgebreid aan bod kwamen.

Een greep uit de reacties:

Roger van Driel, Programmamanager Catharina Ziekenhuis Eindhoven: “Mooi om te zien welke stappen er zijn gezet met Zorgplatform, de HAP en het huisartsendeel.”

Nic Kaldenbach, MMI Westfriesgasthuis: “Op dit soort dagen kun je snel en gemakkelijk schakelen met zorgcollega’s en ChipSoft.”

Paul Valkenburg, Manager EPD Rijnstate: “Goed om innovatie pragmatisch met elkaar toe te passen.”

Koen Verhart, Praktijkmanager Huisarts & Apotheek De Goorn: “De huisarts heeft nu eindelijk ook echt de mogelijkheid om aan te sluiten in regionale communicatie tussen zorgverleners.” 

Sandra Nolten, Informatiemanager Revant: “Bedankt voor het informatieve event. Ik heb er veel van opgestoken en ideeën opgedaan. Prima sfeer en energie!”

Ward Verkuylen, Directeur Klant 3.0 VieCuri Medisch Centrum: “Het mooie van vandaag is om bekend te raken met het ‘nieuwe ChipSoft.”