Dagelijks werken meer dan zevenhonderd ‘Chippies’ bij ChipSoft aan de verbetering van Nederlandse en Belgische zorg-ICT. Wij laten hen graag aan het woord over hun werkzaamheden en uitdagingen. Deze keer: Koos van Marle, interaction designer op de afdeling Research & Development.


Als interaction designer probeer ik de wensen van artsen, verpleegkundigen en administratief medewerkers zo goed mogelijk te vertalen naar concrete input voor de ontwikkelaars. Dat doe ik in een team met drie andere interaction designers en twee grafisch ontwerpers, waarbij iedereen zijn eigen projecten heeft, maar we altijd samen sparren over nieuwe ideeën. Bijvoorbeeld datavisualisatie voor capaciteitsmanagement, HiX op meerdere schermen en zorgplatform.

Op dit moment werken we aan de verfijning van onze apps. Er komen steeds meer functionaliteiten uit HiX beschikbaar op mobiel. Wij proberen dit op de juiste manier in de apps te integreren, zodat de arts en de verpleegkundige op de juiste plek de juiste data tot hun beschikking hebben. We hebben net onze app voor specialisten en verpleegkundigen gelanceerd en zijn nu alweer bezig met de volgende stappen. Waar en voor wie zou een app nou nog meer ideaal zijn? Voor de logistiek? Of om verrichtingen mee te registreren? We zijn dus continu bezig met afkaderen wanneer iemand wat gebruikt. Zo kom je tot nieuwe oplossingen.

Ons team ontwikkelt ook een manier om het werken op meerdere beeldschermen aantrekkelijker te maken. Daarnaast zijn we bezig om planningen met vaststaande, repeterende acties snel en eenvoudig in te plannen. Daar testen we nu mee met dialysepatienten in Erasmus MC. Als dat goed werkt, rollen we dat bijvoorbeeld ook uit voor revalidatieplanningen en medicatie voor kankerpatiënten.

Om concrete wensen van zorgverleners onder de loep te nemen, gaan we regelmatig bij zorginstellingen op bezoek en gebruiken we input vanuit de praktijk. We leggen artsen situaties voor: stel, u loopt in het ziekenhuis, op welk moment wilt u over welke informatie kunnen beschikken? Waar zou u bijvoorbeeld over gebeld kunnen worden? Dan hoor je tien verschillende dingen, want de chirurg kijkt in een ander dossier dan de internist, maar op die manier kom je tot een set van functionaliteiten die perfect aansluit op een specifieke zorgverlener. Ons uitgangspunt is om de zorgprofessional altijd optimaal te ondersteunen, dus dat nemen we voortdurend mee in onze ontwerpkeuzes.

Je krijgt veel vrijheid en kunt zelf veel initiatief nemen. Vervolgens mag je je ideeën zelf uitwerken en pitchen. Daarbij is iedereen eerlijk en constructief. Natuurlijk zitten er weleens slechte ideeën bij, maar soms moet je ook iets proberen om erachter te komen dat iets níet werkt. Als je idee wel wordt gesteund, geeft dat een enorme kick! Het is gaaf om iedere keer die kick na te jagen.



Koos van Marle is interaction designer op de afdeling Research & Development.

Lijkt het jou leuk om ons team te versterken? Bekijk onze vacatures op werkenbijchipsoft.nl - bijvoorbeeld die van UI /Grafisch Ontwerper - en stuur gerust een mail.