• 7 januari 2014 -

  “Dit stond al even op onze verlanglijst”. Aan het woord is Hoofd Radiologie Janet Owen van de Saxenburgh Groep, daags na de livegang van de nieuwe radiologiesoftware bij de Overijsselse zorggroep. Het aantal Nederlandse ziekenhuizen met een ChipSoft-röntgenoplossing stijgt hiermee tot ruim boven de dertig.


  Het Röpcke-Zweers Ziekenhuis in Hardenberg – onderdeel van de Saxenburgh Groep – nam half december de nieuwe röntgensoftware in gebruik. Daarmee ging een al langer gekoesterde wens in vervulling, vertelt Janet Owen. “Het hele ziekenhuis werkte al met het EPD van ChipSoft, wij waren daar nog niet op aangesloten. Nu hebben ook wij inzicht in de processen op alle andere afdelingen en zij in die van ons. Dat biedt zowel efficiency- als patiëntveiligheidsvoordelen.”


  Minder foutgevoelig

  Owen legt uit dat de specialisten binnen het ziekenhuis nu vanaf hun eigen werkplek digitaal een röntgenaanvraag kunnen indienen. Dat gebeurde tot voor kort nog met papieren formulieren. Owen: “We zijn eindelijk af van die papieren rompslomp. De digitale werkwijze is veel minder foutgevoelig. Onduidelijk geschreven namen of fout geplakte stickertjes zijn bijvoorbeeld verleden tijd.”

  “In de loop van 2014 zetten we een volgende digitaliseringsstap”, vervolgt het Hoofd Radiologie. “Specialisten kunnen straks zelf radiologie-afspraken inplannen in onze agenda. Technisch kan dat nu al, maar we voeren de vernieuwingen bewust stapsgewijs in om de uitrol van de nieuwe software soepel te laten verlopen. Het digitale werken is voor alle betrokkenen sowieso al even wennen, daarom willen we voorkomen dat de betrokkenen direct worden geconfronteerd met een overload aan nieuwe handelingen. Dat pakt tot nu toe heel goed uit.”


  Doorontwikkeld

  Na de livegang bij de Saxenburgh Groep staat de teller van het aantal Nederlandse zorginstellingen met een ChipSoft-röntgenoplossing op 35. Zo’n 20 jaar geleden werd het eerste geautomatiseerde ChipSoft-radiologiesysteem in gebruik genomen en sindsdien is de software continu doorontwikkeld. Alle ziekenhuizen die de afgelopen decennia voor de radiologie-oplossing van ChipSoft kozen, zijn de software trouw gebleven.

  Volgens Owen kan ook de Saxenburgh Groep nog vele jaren door met het nieuwe systeem. “In de toekomst willen we graag dat onder meer huisartsen en patiënten via een online portaal zelf afspraken kunnen inplannen. Dit systeem biedt dit soort uitbreidingsmogelijkheden. Hiermee zijn we klaar voor de toekomst.”


  Saxenburgh Groep

  De Saxenburgh Groep is in 2004 ontstaan uit een fusie van een ziekenhuis en meerdere ouderenzorginstellingen. Momenteel omvat de groep een ziekenhuis (Röpcke-Zweers in Hardenberg), een dagziekenhuis (Aleida Kramer in Coevorden) een Psychiatrische Afdeling van een Algemeen Ziekenhuis (PAAZ, eveneens in Hardenberg) en meerdere verpleeg- en verzorgingstehuizen.

  Meer nieuws lezen