Wat zijn de kansen en uitdagingen van het toepassen van Artificial Intelligence (AI) in de zorg? Op maandag 6 mei hosten wij samen met MedicX.AI de meetup ‘Medical Data and AI in practice’, een AI-bijeenkomst gevuld met praktijkervaringen, tips & tricks en de kans om met elkaar van gedachten te wisselen. Namens ChipSoft neemt Marc Somberg de bezoekers mee in de wereld van AI.


Kun jij al een tipje van de sluier oplichten over jouw sessie tijdens deze meetup?

Ja, in een interactief verhaal, met veel humor en serieuze voorbeelden, wil ik het publiek meenemen in de uitdagingen rondom het implementeren van AI. Door zelf keuzes te maken, bepaalt het publiek waar dit verhaal naartoe gaat. Hierbij spelen vooroordelen een grote rol en laat ik zien dat goede keuze kunnen leiden tot topzorg en verkeerde keuzes of inschattingen tot vervelende gevolgen. Hiermee wil ik meer bewustwording creëren over de do’s and don’t bij AI-implementaties.


Welke AI-toepassingen zie jij snel gemeengoed worden in de zorg?

Ik geloof in AI als een expertsysteem, dat over de schouder meekijkt bij artsen en een ondersteunende rol heeft. Een systeem, dat artsen wijst op dingen die zij in alle hectiek over het hoofd zouden kunnen zien. Denk aan hele zeldzame aandoeningen die lijken op meer voorkomende aandoeningen, maar waar zij in alle hectiek in eerste instantie niet aan zouden denken.


Anesthesist en ondernemer Bart Geerts komt ook spreken. Kijk je uit naar zijn verhaal?

Ja, ik ben heel benieuwd hoe hij, als arts, met AI omgaat. Ik weet dat hij patiënten en zorgverleners ondersteunt met machine learning en andere digitale tools om de gezondheid en de zorg te verbeteren. Tijdens deze bijeenkomst vertelt hij over verschillende projecten en lessons learned. Het wordt dus een veelbelovende meetup!