Noordwest Ziekenhuisgroep is vandaag als eerste ziekenhuis in Nederland gestart met de nieuwste HiX-versie, inclusief de allernieuwste features. Dat betekent onder meer een innovatieve manier van consultvoering, een optimalisatieslag binnen de poliklinisch apotheek, uitgebreide logistieke ondersteuning op de dagbehandeling, een uitbreiding van het online patiëntenportaal en een primeur met de verrichtingenthesaurus van Dutch Hospital Data. 



 


Projectleider Matthijs van den Heuvel (ChipSoft): “Noordwest investeert voortdurend in vernieuwing. Daardoor levert onze samenwerking steeds weer nieuwe oplossingen op. Zo is nagenoeg alle functieapparatuur in HiX geïntegreerd, zodat meetwaarden automatisch worden overgenomen naar HiX en dubbelregistraties worden voorkomen. Ook treffen we voorbereidingen om de aanvraag en toediening van bloedproducten te integreren in HiX, net als de endoscopieverslagging inclusief integratie met het PDMS.”

Nieuwe consultvoering

Noordwest is het eerste ziekenhuis dat consultvoering doet met behulp van de ‘golden label method (GLM). Van den Heuvel: “Hierbij wordt de arts gedurende een consult via zorgvraagsturing naar de juiste registraties geleid. Ook zijn beslisondersteuning, up-to-date literatuurondersteuning en statistische analyses ingebouwd in het systeem. Hierdoor blijft er meer tijd voor de patiënt over.”

Poliklinische apotheek

Voor de poliklinische apotheek zijn de registraties sterk verminderd, zodat er met een minimaal aantal registraties optimale dossiervoering ontstaat. “De medewerkers van de poliklinische apotheek kunnen elkaars registraties gebruiken, op voorwaarde dat er een behandelrelatie is met de patiënt.” 

Dagbehandeling

Op de dagbehandeling wordt nieuwe ondersteuning ingezet om de logistiek nog verder te verbeteren. “Hierdoor worden bij verplaatsingen van behandelingen automatisch alle gekoppelde bedden, stoelen, verpleegkundigen, kuren en bereidingen mee verplaatst. Dit scheelt veel handelingen.”

App voor verpleegkundigen

Ook voor de verpleegkundigen staan weer vernieuwing en optimalisatie op stapel. Voor verpleegkundigen komt de Verpleegkundigen app er aan. Daarmee kunnen zij zonder Computer on Wheels heel snel korte (metingen)registraties aan het bed doen, die volledig geïntegreerd zijn in het activiteitenplan.

Verrichtingenthesaurus van DHD

Noordwest heeft binnen HiX, als eerste ziekenhuis in Nederland, de verrichtingenthesaurus van Dutch Hospital Data (DHD). 

Uitbreiding zelfservicekiosk en portaal

Naast bovengenoemde oplossingen bevat de nieuwste versie van HiX veel nieuwe functionaliteiten, zoals resourceplanning, capaciteitsmanagement, datawarehouse-rapportages voor alle gebruikers en een koppeling van de Omnicell-medicijnkasten voor de apotheek. Ook een oncologie patiëntenportaal, die een betere behandeling mogelijk maakt, behoort tot de nieuwe functionaliteit. Tot slot breidt Noordwest Ziekenhuisgroep de functionaliteiten van de zuilen en de portalen uit, zodat de patiënt meer in de lead komt.