Tamara Mast is Software Consultant bij ChipSoft. Maar ze is ook verpleegkundige, en net als heel wat andere ChipSoft-medewerkers staat ze tijdens de coronacrisis opnieuw op de zorgvloer.

"Ongeveer 3,5 jaar geleden nam ik de beslissing om mijn Crocs aan de haak te hangen. Ik zou niet langer als verpleegkundige door het leven gaan, maar als software consultant. Collega's waarschuwden me dat het een hele aanpassing zou zijn, maar voor mij was die vooral positief: regelmatige werkuren, fysiek minder zwaar werk en toch nog steeds iets doen voor de zorgsector.

Toen in maart het coronavirus ook zijn opmars maakte in ons land, volgde ik de evolutie nauw op. Waar ook ik eerst geloofde dat het 'maar een griepje' was, moest ik mijn mening al snel bijstellen. De verhalen van vrienden uit de zorg maakten zo'n indruk op me dat ik besloot mijn Crocs weer van de haak te halen. Ik gaf me op als medisch vrijwilliger en werd niet veel later benaderd door een nabijgelegen ziekenhuis met de vraag op intensieve zorgen te komen helpen. 

Aanpassen aan mijn nieuwe omgeving

Daarna ging alles heel snel: na een gesprek met de hoofdverpleegkundige werden mijn shiften afgesproken en de volgende ochtend begon ik. Ik stond weer mee aan het bed om patiënten te wassen, de parameters te nemen, medicatie toe te dienen en te assisteren bij intubaties.  

Toch was het even aanpassen. Ik sta in een ziekenhuis en op een afdeling die ik nog niet kende. Dat was in het begin nog even onwennig omdat ik het team niet kende en niet bekend was met de werkprocessen op de afdeling. Het werk zelf is gelukkig net als fietsen: je verleert het niet. Eens je weer enige routine hebt, voelt het alsof je nooit bent weggeweest.

Fysiek en mentaal zwaar

Verpleging is natuurlijk altijd een fysiek zwaar beroep. Op intensieve zorg komt daar ook de mentale factor bij, want je ziet echt heel zieke mensen. Wat me op dit moment vooral zwaar valt, is dat de patiënten alleen zijn omdat ze natuurlijk geen bezoek mogen ontvangen. Wanneer een patiënt overlijdt, is het verlies voor de familieleden nog moeilijker te verwerken omdat ze geen afscheid kunnen nemen. Dat raakt me natuurlijk heel erg.

Ik kan het nu uit eigen ervaring vertellen: deze crisis is niet te onderschatten en ze is nog niet voorbij. Maar gelukkig hebben we hier voldoende bedden voor alle zieke patiënten en kunnen we de toestroom aan. Net daarom is het zo belangrijk dat we allemaal de regels blijven naleven.

Iedereen leeft mee

Mijn familie is trots en was niet verrast dat ik deze beslissing heb genomen. Wel zijn ze bezorgd: ik krijg regelmatig berichtjes om te vragen hoe het met me gaat, of het niet te zwaar is en of ik mezelf wel goed bescherm. Het is fijn om te zien dat ook mijn collega's meeleven. Zowat elke videocall begint nu met de vraag 'Hoe is het in het ziekenhuis?'

Ik heb geluk met een werkgever als ChipSoft, die zich flexibel opstelt. Mijn teamleider was meteen enthousiast toen ik zei dat ik wou gaan bijspringen in de zorg. Samen hebben we duidelijke afspraken gemaakt over de indeling van mijn werkzaamheden en daarin de prioriteiten vastgelegd, zodat ik me daarop kan focussen en andere taken eventueel wat kan uitstellen.

Het is fijn dat er vanuit de organisatie zo veel begrip is, want anders was dit niet mogelijk geweest. De flexibiliteit vanuit mijn werkgever geeft me ook een gerust gemoed: ik hoef me niet schuldig te voelen. Die solidariteit met de sector is ergens begrijpelijk - uiteindelijk is ChipSoft ook een zorgbedrijf.

Betekenisvol werk

Als software consultant bij ChipSoft werk je altijd voor de zorg. Zelf sta ik in voor het verpleegkundig dossier, wat dus aansluit bij mijn eigen achtergrond. Dat betekent dat ik binnen ons overkoepelend softwarepakket 'HiX' werk aan de functionaliteiten waarvan verpleegkundigen gebruikmaken of het 'verpleegkundig dossier'. Ik begeleid de implementatie van deze functionaliteiten bij ziekenhuizen, help bij de doorontwikkeling, overleg met de eindgebruikers om de standaard content in de software te verrijken zodat die nog beter aansluit bij de werkprocessen, ondersteun eindgebruikers bij het gebruik, etc. Of het nu als consultant bij ChipSoft is of als verpleegster in het ziekenhuis, mijn hart ligt altijd bij de zorg.