• 1 december 2014 -

  Hoe integreer ik PACS2 instellingsbreed binnen het EPD? Wat zijn de voordelen en waar kan ik tegen aanlopen tijdens dit integratietraject? Daarover vertelt projectleider RIS & Beeldmanagement Huibert Bouthoorn van Rivas Zorggroep woensdag 10 december tijdens het congres PACS & VNA in Arnhem (congrescentrum Papendal).


  Rivas Zorggroep is een van de eerste zorginstellingen die medische beelden via het EPD digitaal beschikbaar maakt voor alle specialismen. Op meerdere afdelingen (waaronder de OK, MDL en Oogheelkunde) heeft de instelling de PACS-oplossing van ChipSoft inmiddels succesvol geïntegreerd. Gefaseerd volgen de overige specialismen. Rivas-projectleider Huibert Bouthoorn is een van de sprekers tijdens het PACS-congres, waar hij zijn ervaringen rond het PACS2-integratietraject deelt.


  Praktische vraagstukken

  “Ik vertel wat er bij onze integratie goed is gegaan, maar ook tegen welke praktische problemen we intern zijn aangelopen”, vertelt Bouthoorn. “Elk specialisme heeft bijvoorbeeld specifieke voorkeuren wat betreft de weergave van medische beelden en bijbehorende resultaten. Hoe ga je daarmee om? Het is natuurlijk mogelijk per specialisme de presentatiewijze aan te passen, wat bij de eigen onderzoeken prima werkt. Maar hoe ga je om met onderzoeken waarvan de beelden gedeeld moeten worden? Dat is een van de praktische vraagstukken waarover ik ga spreken.”


  Voordelen

  Bouthoorn gaat tijdens zijn presentatie ook in op de voordelen van de brede beschikbaarheid van PACS-beelden. Hij licht alvast een tipje van de sluier op. “Voorheen werden op de angiokamer alle benodigde CAG-beelden op een cd gebrand, waarna ze een paar kamers verderop weer werden ingelezen in het patiëntendossier. Die tussenstappen zijn er nu tussenuit. De angiokamer ‘schiet’ de digitale beelden rechtstreeks het EPD in, waarna ze direct beschikbaar zijn voor andere behandelaars. Dat is een enorme efficiencyslag.”


  Ervaar de mogelijkheden

  Iedereen die benieuwd is naar het complete praktijkverhaal van Huibert Bouthoorn – of naar een van de vele andere sprekers – is van harte welkom op het congres PACS en VNA. ChipSoft is hier ook aanwezig met een stand. Hier demonstreren wij onze PACS-oplossing, zodat u live ervaart wat de mogelijkheden zijn voor uw zorginstelling. Klik hier als u zich nog niet heeft aangemeld voor het congres.

  Meer nieuws lezen