"Meer tijdwinst en nóg minder ruimte voor fouten"

Bravis ziekenhuis stapte onlangs over op versie 6.2 van HiX, met standaard content. Hierdoor heeft (ook) de ziekenhuisapotheek meer mogelijkheden dan voorheen. Ziekenhuisapotheker Anneke Sprangers pikt er twee higlights uit voor haar werkproces. Ook vertelt ze hoe en waarom zij in meerdere werkgroepen werkt aan het verrijken van HiX.

Anneke: "Een van de nieuwe 'krenten' in 6.2, voor mij als ziekenhuisapotheker, is de mogelijkheid om medicatie automatisch over twee spuitjes te verdelen. Dit moet bijvoorbeeld bij Azacitidine, dat vrijwel nooit in één spuit afgeleverd kan worden. In de vorige versie van HiX werden die doseringen nog niet automatisch verdeeld over meerdere spuiten, waardoor we genoodzaakt waren een workaround te bedenken. Nu kan HiX dat wel en dat scheelt mij veel tijd en rekenwerk."


Verbetering gezamenlijk bereiden

Highlight nummer 2 is het gezamenlijk bereiden. "Dat is in 6.2 sterk verbeterd", vindt Anneke. "Voorheen moesten we bij een gezamenlijke bereiding alle artikelen apart afboeken. HiX doet dat in 6.2 automatisch, wat ook weer tijdwinst oplevert. Dat werkt een stuk efficiënter en is minder foutgevoelig, want de automatische afboekingen geven geen ruimte voor menselijke fouten."

Anneke vindt het belangrijk om samen met collega's van andere zorginstellingen te werken aan innovaties binnen het EPD. Om die te realiseren, zet ze zich binnen de gebruikersgroep Medicatie/Apotheek in voor twee werkgroepen: Kuurmedicatie Voorschrijven en Bereidingen/VTGM. "Het is goed om als groep van gedachten te wisselen en invulling te geven aan wat de meerderheid van de zorginstellingen wil. Daarmee verhogen we de kwaliteit van onze zorg."

"Leuk om voorzitter te zijn"

Van de groep Bereidingen/VTGM is Anneke voorzitter, een rol die haar prima bevalt. "Als voorzitter is het leuk om de voortgang te bewaken en via het forum en via email contact te houden met alle deelnemers. Onze groep is heel actief. Iedereen is heel benaderbaar en reageert snel op vragen. Ideaal om op deze manier kennis met elkaar te delen. Daar worden wij - en met ons de verschillende zorginstellingen - allemaal beter van." 

De werkgroep Bereidingen/VTGM werkt, net als alle andere werkgroepen binnen de gebruikersgroepen van ChipSoft, het hele jaar door aan drie topics. Ronden zij een topic succesvol uit tot een HiX-innovatie, dan kiest de groep gezamenlijk weer een nieuw onderdeel om te verbeteren.

Mooie nieuwe oplossingen

Anneke: "Op dit moment werken wij aan het bereiden met overmaat, bereiden met meerdere ingrediënten en batchgewijze VTGM. Bij bereiden met overmaat is de wens dat de inhoud van de injectienaald wordt meegerekend bij de inhoud van de spuit. Bij bereiden met meerdere ingrediënten, bijvoorbeeld voor parenterale voeding, willen de ziekenhuisapothekers dit graag zonder workarounds in HiX kunnen bereiden. Dat is op dit moment nog niet mogelijk. De batchgewijze VTGM moet er vooral toe leiden dat de werkdruk vermindert en er efficiënter gewerkt wordt. Erg interessante onderwerpen, waar we hopelijk weer mooie oplossingen voor kunnen bedenken die de zorg verbeteren."

Ook voor 2022 hoopt Anneke op nieuwe, mooie oplossingen. "Ik hoop dat we op dezelfde voet kunnen doorgaan en dat we weer een aantal nieuwe topics kunnen oppakken. Dat betekent namelijk dat we ons EPD dan weer op een aantal punten hebben verrijkt."


 Anneke Sprangers, ziekenhuisapotheker Bravis, werkt met HiX

Anneke Sprangers, ziekenhuisapotheker bij Bravis ziekenhuis en actief deelneemster aan de Gebruikersgroep Medicatie/Apotheek.