Dr. Frederic De Meulder, medisch diensthoofd pediatrie bij GZA Ziekenhuizen, motiveerde en ondersteunde zijn dienst tijdens het implementatietraject van elektronisch patiëntendossier (EPD) HiX. Hij kijkt terug op deze periode en deelt zijn ervaringen als arts.


Ontdek de voordelen van HiX voor artsen

Van papieren naar digitaal dossier

"De omschakeling naar een elektronisch patiëntendossier was zowel voor de artsen als voor de verpleegkundigen van onze dienst een grote stap. Op intensieve zorgen werkten we voordien voornamelijk met een papieren dossier. Dat betekent dat er nu in het elektronisch patiëntendossier meer geregistreerd wordt, maar we zien ook dat we er veel meer uitkrijgen. We kunnen bijvoorbeeld heel ver in de tijd terugkijken wat er geregistreerd is en we hebben veel nauwkeurigere tools omtrent vochtbalans, voeding en medicatie.

Zo wordt de vochtbalans tot op de druppel geregistreerd in het EPD en berekent HiX bijvoorbeeld hoeveel vocht de patiënt verliest via de ademhaling. Deze gegevens zijn meteen beschikbaar in het dossier van de patiënt, net als de data van alle andere randapparatuur die gekoppeld is met HiX. Dat konden we natuurlijk niet met een papieren dossier."


Vlottere werkwijze door automatisering

"Een ander voordeel is de automatisering, waardoor we als arts sneller kunnen werken. Op de dienst intensieve zorgen stromen veel gegevens bijvoorbeeld automatisch door naar de dagstatus, een overzicht waarin de gegevens over alle belangrijke orgaanstelsels verzameld worden. De gekende waarden en parameters in HiX worden automatisch onder het juiste orgaanstelsel gezet waardoor je de patiënt makkelijker kan opvolgen. Maar ook dienstoverschrijdend lopen gegevens zoals ingebrachte materialen of medicatieopdrachten door. Daardoor verloopt de samenwerking tussen verschillende diensten vlotter."


Spannende maar geslaagde livegang

"De dag dat het EPD live ging, was heel spannend. Ik had wel wat stress op voorhand, want er kan natuurlijk heel veel foutlopen door technische of logistieke problemen. Gelukkig is het over het algemeen eigenlijk goed meegevallen. Natuurlijk was het voor iedereen heel hard wennen en waren er hier en daar wel zaken die nog fout liepen, maar het waren allemaal kleine issues die we snel konden aanpassen. Op het einde van de eerste dag hadden we op de dienst wel het gevoel dat het lukte en dat we het aankonden."


Geven en nemen

"Voor heel wat collega-artsen is het wel nog zoeken waar alles staat in HiX, want een papieren dossier konden ze gewoon openvouwen en doorbladeren. In de digitale wereld waarin we vandaag leven, was dat qua veiligheid van gegevens natuurlijk niet meer de beste keuze. Ook de artsen zien zeker de meerwaarde in van een elektronisch patiëntendossier en geven ze aan dat ze nu een veel beter zicht hebben op wat er gebeurt met de patiënt. Werken met het nieuwe EPD is dus een beetje geven en nemen. Je moet er meer insteken, maar je haalt er ook veel meer uit. Ik ben ervan overtuigd dat het ons een gigantisch voordeel aan kwaliteit van de zorg zal opleveren."


Lees meer over HiX