Het einde van 2022 is in zicht. We hebben het afgelopen jaar niet stilgezeten. ChipSoft België is in volle groei, wat zorgde voor een goedgevuld 2022. Op het kantoor in Antwerpen blikken Hans Mulder, CEO, en Joke Vermeire, teamleider Marketing & Sales, samen terug. Joke bevraagt Hans naar de gerealiseerde ontwikkelingen van het afgelopen jaar en ze sluiten af met een vooruitzicht op wat 2023 voor België rondom zorg-IT in petto heeft.

Wat is het jaar weer voorbij gevlogen. We hebben heel wat verwezenlijkt in 2022, maar wat is voor jou nu de grootste mijlpaal geweest?

"Het is inderdaad snel gegaan. Ik ben natuurlijk trots op alles wat we bereikt hebben dit jaar, maar ik denk dat onze grootste verwezenlijking van 2022 toch de implementatie van HiX bij ZNA en GZA Ziekenhuizen is. Het is niet alleen de grootste EPD-implementatie van België, maar tot nu toe ook het grootste project ooit voor ChipSoft. In totaal werden maar liefst 2,6 miljoen patiëntendossiers omgezet naar HiX en maken 12 campussen gelijktijdig gebruik van het EPD. Dat we deze implementatie na een intensief project van ongeveer twee jaar succesvol samen met de ziekenhuizen hebben afgerond, is een enorme mijlpaal. Dit resultaat was enkel mogelijk door de goede samenwerking tussen onze collega's, onze klanten en andere betrokken partijen. Nu beide ziekenhuizen live zijn met het EPD en de nazorgfase op zijn einde loopt, gaan we uiteraard aan de slag om de werking van HiX binnen ZNA en GZA Ziekenhuizen verder te optimaliseren."




Willeke Dijkhoffz (CEO GZA) en Wouter De Ploey (CEO ZNA) tijdens het go-live moment van ZNA.



Ook mochten we in 2022 een nieuw ziekenhuis toevoegen aan onze Belgische klantenportfolio. AZ Klina in Brasschaat kiest voor HiX als hun nieuw elektronisch patiëntendossier. Hierdoor zal het ziekenhuis beschikken over één geïntegreerde totaaloplossing die de verschillende afdelingen optimaal ondersteunt. De start van het implementatieproject staat gepland voor juni 2023 en we kijken, samen met het ziekenhuis, alvast uit naar een succesvolle samenwerking."


De verrijking van HiX is een continue proces. Als we terugkijken op het afgelopen jaar is er een hoop gebeurd.

"We zijn inderdaad altijd bezig om ons EPD verder uit te breiden en te verbeteren. Zo hebben we dit jaar een nieuwe module voor revalidatie ontwikkeld, specifiek voor de Belgische markt. Deze module geeft artsen en paramedici de mogelijkheid om in het EPD eenvoudig samen te werken, patiënten te behandelen en op te volgen. Doordat revalidatie nu geïntegreerd is in HiX, hebben zorgverleners geen extra toepassingen meer nodig en hoeven ze het dossier van de patiënt niet te verlaten. Alle revalidatiespecifieke data is namelijk beschikbaar in één overzicht dat inzichtelijk is voor alle belanghebbenden."

"Er werden trouwens niet enkel nieuwe functionaliteiten ontwikkeld, ook bestaande functionaliteiten werden verrijkt. De verschillende apps van HiX Mobile kregen een update, met name onze apps voor specialisten, verpleegkundigen, de apotheek en voeding, en werden uitgebreid met tal van nieuwe functionaliteiten. Hierdoor genieten ziekenhuizen die gebruik maken van onze apps van nog meer gebruiksgemak en optimale performance."


Belangrijke thema's voor ons zijn innovatie én gebruiksvriendelijkheid. Wat kunnen we daar over zeggen?

"Onze innovaties van de afgelopen jaren hebben het succes van vandaag bepaald. We hebben een technology refresh policy, wat inhoudt dat we de technologie onder HiX tijdig vernieuwen. Dit hebben we ook gedaan toen we de overstap maakten van CS-EZIS.Net naar HiX. Hiermee zorgen we dat we ook technologisch vooruit blijven lopen en dat onze klanten altijd beschikken over moderne zorg-ICT."

"Gebruiksvriendelijkheid is altijd een van onze belangrijkste pijlers geweest sinds de lancering van HiX. Daar besteden we heel veel aandacht aan met ons UX-team, dat zorgt voor maximale eenduidigheid en gebruikersgemak. Hierbij is ook een hele belangrijke rol weggelegd voor onze consultants en ontwikkelaars, die hier in projecten veel aandacht aan besteden. Daarnaast geven de ontwikkelingen vanuit het Innovatieplatform een enorme boost aan functionele ontwikkelingen waar ziekenhuizen om vragen."


We hechten inderdaad ook veel belang aan de ontwikkeling van ons EPD in samenwerking met onze klanten. Welke rol speelt het Innovatieplatform hierin?

"De inspiratie van onze klanten is van onschatbare waarde voor de vooruitgang van HiX. Via het Innovatieplatform brengen we groepen ziekenhuismedewerkers en collega's van ChipSoft samen per deelgebied (specialisme of werkproces) in Gebruikersgroepen, Round Tables en HiX-Netwerken. Daarom werden er in 2022 maar liefst 4 nieuwe Round tables opgericht voor België: Zorgportaal, VG-MZG, Therapeutische relatie en Medicatie/Apotheek. Zo kunnen eindgebruikers ideeën en expertise uitwisselen met elkaar en met ChipSoft en zetten we in op zorginnovatie."


Je had het daarnet ook over het belang van innovatie. Betekent dit dan dat HiX al geschikt is om als moderne cloud-oplossing te gebruiken?

"We kijken met regelmaat naar de stand van de techniek en nieuwe mogelijkheden. HiX sluit maximaal aan op de behoeften in de markt. We zien wel dat meer organisaties aan het kijken zijn naar 'cloud' en 'SAAS'. Deze trends volgen wij op de voet en daarom hebben we onlangs ook delen van de software aangepast. Zo is ons Zorgportaal nu - schaalbaar - in de cloud te gebruiken, zowel door één gebruiker, maar ook door grote ziekenhuizen. Ziekenhuis Geel is de eerste Belgische zorginstelling die koos voor deze ontwikkeling. Dit levert het ziekenhuis verschillende voordelen op op vlak van veiligheid, snelheid, efficiëntie en beheer. Een ander voorbeeld is dat wij eind november live zijn gegaan met het eerste ziekenhuis in Europa dat volledig gebruikmaakt van een Azure cloudomgeving. HiX draait hier dus volledig in de cloud. Het is fijn om te zien dat naast nieuwe klanten, ook juist onze huidige klanten blijven inzetten op innovatie."


Dat zijn inderdaad allemaal mooie ontwikkelingen voor ChipSoft België, en hier stond ook een groei in collega's tegenover.

"Klopt, we hebben heel wat stappen gezet in 2022 en om onze klanten zo goed mogelijk bij te staan, moeten we natuurlijk ook voldoende medewerkers ter beschikking hebben. Daarom werd er het voorbije jaar voor het kantoor in Antwerpen flink geïnvesteerd in nieuwe collega's en werd het aantal Belgische ChipSoft-medewerkers bijna verdubbeld. Zo gingen we van 55 naar bijna honderd collega's."



Het groeiende team van Belgische ChipSoft-collega's


Leuk om even terug te blikken op 2022. Heb je nog een nieuwjaarswens voor 2023?

"In 2023 blijven we groeien op verschillende vlakken. Denk aan onze klanten, onze medewerkers en de ontwikkeling van HiX. Daarnaast bereiden we ons natuurlijk voor op het implementatietraject bij AZ Klina en gaan we samen voor een geslaagd project. Waar kijk jij naar uit in het nieuwe jaar?"

Dat lijken me mooie vooruitzichten! Ook ik hoop dat we opnieuw samen in dialoog kunnen gaan met (potentiële) klanten en zo elkaar kunnen inspireren om de zorg naar een hoger niveau te tillen. Ik zou zeggen: op naar een nieuw jaar met even mooie ontwikkelingen, Hans!