Het Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer is een van de eerste ziekenhuizen in Nederland waar de complete obstetrie-afdeling werkt in één integraal patiëntdossier, waarop ook alle bewakingsapparatuur is aangesloten. Dit systeem kende een start met enkele hobbels, maar werpt inmiddels volop zijn vruchten af. “We kunnen met trots laten zien hoe we werken”, aldus gynaecoloog Jacobien van der Ploeg.


“Kijk”, zegt verloskundige Jacqueline Kuunders terwijl ze met haar rechterhand in rap tempo over haar computerscherm scrolt. “Hier zijn in één oogopslag alle CTG-resultaten live te volgen. En hier kan ik met één muisklik een partusverslag klaarzetten voor de LVR-registratie. Het systeem werkt heel overzichtelijk, bespaart dubbele handelingen en verhoogt daarmee onze patiëntveiligheid.”

“Uiteraard moesten we in het begin wennen aan het nieuwe systeem, maar helaas functioneerden sommige dingen ook niet direct optimaal”, vertelt de verloskundige die ruim tien jaar in het vak zit. “Omdat wij een pionier zijn op dit vlak, vereiste het van beide kanten extra implementatie- en afstemmingsinspanningen. We hebben er samen met ChipSoft veel tijd en energie in gestoken om alles naar wens te krijgen en nu overheerst de tevredenheid.”


Partus live volgen

Ook bij gynaecoloog Jacobien van der Ploeg overheerst het enthousiasme. “Voorheen konden we CTG’s slechts op één computer op onze afdeling volgen, nu kan dat op elke gewenste locatie. Vanuit huis kon ik wel live een partus volgen, maar die informatie was te beperkt om goed te kunnen beoordelen of de bevalling goed verliep. Met het nieuwe systeem kan ik thuis op mijn tablet de volledige partus tot in detail volgen. Alle informatie die eerder over de aanstaande moeder is ingevoerd, is in het dossier direct voor alle behandelaars inzichtelijk. Ook op afstand kan ik hierdoor een afgewogen oordeel vellen. De veiligheid van onze zwangere patiënten en de foetus is hiermee verder geoptimaliseerd.”

Kuunders vult aan dat hierdoor voor de verloskundigen ook de drempel is verlaagd om de expertise van gynaecologen in te schakelen. “Bij bevallingen met een mogelijk risico moesten de artsen voorheen wel naar het ziekenhuis komen, terwijl dat soms onnodig bleek. Nu kunnen ze die risico’s vanuit huis al beter beoordelen. Dat scheelt niet alleen onnodige ritten naar het ziekenhuis, maar de gynaecologen kunnen op afstand ook veel gerichter meekijken en instructies geven.”

1312_Mediair_11 


LVR-registratie

Kuunders is bovendien opgelucht dat ze na een bevalling en het bijbehorende partusverslag de verplichte LVR-registratie (Landelijke Verloskunde Registratie) niet meer handmatig hoeft in te voeren. Glimlachend geeft ze aan dat ze nu alleen het partusverslag hoeft in te voeren en de gegevens uit dit verslag direct daarna kan verwerken voor de LVR-registratie. “Dat scheelt veel dubbel werk, waardoor ik tijd overhoud voor belangrijkere dingen.” Ondertussen tovert de verloskundige op haar beeldscherm een grafiek met echometingen tevoorschijn. “De resultaten van eerdere echo’s worden hier overzichtelijk weergegeven. Dat geldt ook voor de zwangerschapskaart en het chronologisch partusverslag. In het begin moest ik eerlijk gezegd wel even wennen aan deze nieuwe indeling en layout, maar het werkte al snel vertrouwd.”


Trots

Gynaecoloog Van der Ploeg sluit zich bij haar collega  aan. “De weg hiernaartoe kende wat hobbels, maar nu de software goed draait is het alle inspanningen waard. En waarschijnlijk hebben we veel andere ziekenhuizen goed op weg geholpen, want zij kunnen straks vanaf dag één beschikken over een tot in detail uitgewerkt obstetriepakket. Wij laten geïnteresseerden in ieder geval graag het eindresultaat zien.”

1312_Mediair_12