Als software developer ontwikkelt Yves onder meer oplossingen voor de medicatiemodule in HiX. Hij vertelt hoe hij als developer het werk van zorgverleners gemakkelijker maakt.

Maak impact in de zorg als developer

Software ontwikkelen voor de zorg

Ik heb farmacie gestudeerd met als master geneesmiddelenontwikkeling. In mijn vrije tijd programmeerde ik, en dat beviel me zo dat ik besloot daarin verder te gaan. Met Health informatics vond ik een studie op het raakvlak tussen beide domeinen: ik leerde er IT-oplossingen ontwikkelen voor de zorgsector. Daarbij kwamen ook elektronische patiëntendossiers (EPD's) zoals HiX aan bod. Die medische achtergrond is een handig extraatje, maar zeker geen noodzaak om hier als ontwikkelaar aan de slag te kunnen. De collega's van team Implementatie & Support ondersteunen ons heel goed.


Het belang van zorg-IT

Het product dat we maken, heeft echt een impact: het helpt het zorgpersoneel vlotter doorheen het registratiewerk zodat er meer tijd overblijft voor de patiënt. Bij ChipSoft zien we het als onze taak om met ons EPD de administratie van het druk bevraagde zorgpersoneel te vereenvoudigen en hen optimaal te ondersteunen.

HiX draagt ook bij tot kwalitatieve medische gegevens. Als je naar je arts gaat, wil je dat die je voorgeschiedenis helder heeft. Vroeger hing het er maar van af hoe goed je dokter je informatie had genoteerd bij eerdere bezoeken. Met IT-oplossingen die de registratie perfect ondersteunen, is de informatie vanzelfsprekend correcter en gedetailleerder.


Tijdswinst in vaccinatieproces

Ik werk aan het domein medicatie, dat perfect aansluit bij mijn ervaring. Momenteel ben ik veel bezig met vaccinaties. Ik zorg er mee voor dat de gegevens in HiX en de informatie in Vaccinnet (het centrale registratiepunt van de overheid) up-to-date zijn met elkaar. Zo kunnen zorgverleners in HiX zien dat een patiënt al een bepaald vaccin gekregen heeft en is de overheid ook meteen op de hoogte welke patiënten al een COVID-vaccin toegediend kregen. Onlangs ontwikkelde ik een functionaliteit om vaccinatiegegevens in bulk te verzenden, zodat dit niet meer per patiënt hoeft te gebeuren. Dat maakt voor verpleegkundigen meer tijd vrij om vaccins toe te dienen.


Financiële afhandeling vereenvoudigen

Binnen mijn tweede domein, facturatie, werk ik aan een project om de financiële verwerking van implantaten na een operatie te vereenvoudigen. Nu neemt die nog veel tijd in beslag: zorgverstrekkers en apothekers moeten heel veel informatie invoeren om correct te kunnen factureren. We willen ervoor zorgen dat de apotheker de gegevens alleen nog aan het einde hoeft te controleren. Dat is perfect mogelijk: alles in het EPD is met elkaar verbonden en veel informatie is al bekend in het dossier. Zo kunnen we op basis van de operatiegegevens al veel informatie afleiden over het implantaat. Wanneer de operatie voor de patiënt ingepland en uitgevoerd wordt, weet HiX ook dat het implantaat verbruikt is en is deze informatie beschikbaar voor de financiële afhandeling.


Agile ontwikkelen: sneller betere software maken

We werken in intervallen of 'sprints' van twee weken. Dat zorgt ervoor dat we heel korte ontwikkel- en testperiodes doorlopen, zodat je snel weet of wat je gemaakt hebt, helemaal werkt. De feedback loop is kort. Als je langere ontwikkelsprints gebruikt, ga je grotere stukken software in één keer testen, wat betekent dat er veel meer kan mislopen. Dan is het moeilijker terug te vinden waar precies het probleem zit. Het doel van onze agile werkwijze is sneller betere software uit te leveren.

We werken heel gestroomlijnd en gestructureerd. Onze programmeertaal is C#, het framework dat we gebruiken voor de front-end is WPF. Daaronder zit ons eigen ontwikkeld framework, dat flexibel maar toch performant is. Daarin zit de achterliggende logica, de basis waarop we werken. Voor gegevensuitwisseling met andere zorginstellingen gebruiken we webservices. Als databasesysteem gebruiken we SQL Server en als IDE maken we gebruik van Visual Studio.


Blijven groeien

Natuurlijk is er altijd ruimte voor groei. Sowieso wil ik steeds meer en diepere kennis verkrijgen in het programmeren. Ik ben er zeker dat ik nog heel veel kan leren van de senior developers. Ook het ChipSoft-framework wil ik nog verder ontdekken. Verder wil ik vooral nog veel meer mooie software maken voor de zorg.


Nieuwe developers welkom

Een nieuwe collega met een eigen perspectief is hier altijd welkom. In de IT-wereld zijn er veel verschillende manieren om iets op te lossen. Iemand met een nieuwe blik helpt ons out of the box te denken.

Open communicatie is belangrijk bij ChipSoft. Je kan bijvoorbeeld zelf aangeven aan welk onderdeel van de software je wil werken. Ook als je tegen problemen aanloopt, moet je daar gewoon duidelijk over zijn: iedereen staat klaar om vragen te beantwoorden of je te helpen de oplossing te vinden. De werksfeer bij ChipSoft is los en aangenaam.


Iets voor jou?

Wil jij net als Yves impact maken in de zorg als developer? Check dan zeker onze vacatures!

Ontdek onze vacatures