In een ziekenhuis komt er heel wat kijken bij de facturatie van medische prestaties. Elektronisch patiëntendossier (EPD) HiX beschikt daarom over een functionaliteit die zorginstellingen ondersteunt bij het aanleveren van de juiste financiële gegevens. Een zeer boeiend onderwerp volgens Rita en Isabelle, die deze functionaliteit samen naar een hoger niveau tillen voor de Belgische ziekenhuissector. In deze blog vertellen ze waarom ze kozen voor werken in de zorg-IT!

Ontdek onze vacatures

Wat is jullie achtergrond en hoe kwamen jullie in de zorg-IT terecht?

Rita: "Tijdens mijn eerste job ging ik in het Universitair Ziekenhuis Leuven aan de slag op de dienst medische administratie. Daar is mijn interesse in zorg-IT en met name het administratieve luik ervan, ontstaan. Nadien werd ik diensthoofd van een ziekenhuis in Limburg voor de facturatie- en inschrijvingendienst. Op een gegeven moment maakte ik de overstap naar een softwarebedrijf dat een facturatieprogramma uitleverde aan ziekenhuizen als ondersteuning van hun administratieve processen. Uiteindelijk werd ik gecontacteerd door ChipSoft met de vraag of ik interesse had in nieuwe uitdaging. De functie klonk zeer interessant en mijn opgedane ervaring was de geknipte voorbereiding. Na een paar gesprekken waagde ik de sprong."

Isabelle: "Ik heb eerst ergotherapie gestudeerd met aansluitend een master klinische orthopedagogiek. Nadien volgde ik nog de master management en beleid van de gezondheidszorg. Tijdens die laatste master volgde ik een keuzevak 'IT in de gezondheidszorg' en dat vond ik heel interessant. Ik voelde dat hier toekomst in zat omdat de registratie van gegevens in de gezondheidszorg enorm belangrijk is en deze sector nu ook sterk moet inzetten op digitalisering. Dit proces is nog volop in ontwikkeling en dat sprak me erg aan. Daarom ging ik op zoek naar een functie binnen de zorg-IT. Ik solliciteerde bij verschillende bedrijven, maar via een voormalige klasgenoot kwam ik in contact met ChipSoft en dat stak er voor mij bovenuit. "


Wat trok je aan tot werken in de zorg-IT?

Isabelle: "Ik wist op voorhand niet heel uitgebreid wat de functie zou inhouden. Ik bekeek wel wat filmpjes en daaruit bleek dat je veel zelfstandigheid krijgt en oplossingsgericht aan de slag gaat. Dat vond ik belangrijk. Bovendien bouw je ook iets voor de zorg ook al zit je niet echt in de zorgsector. Dat leek me een boeiende werkomgeving! Wat het financiële luik betreft, heb ik wel even getwijfeld of ik dit zag zitten. Ik ben blij dat ik uiteindelijk heb toegestemd. Het is zo breed dat je met de verschillende andere modules in contact komt en dat maakt het leuk. Tijdens mijn laatste master had ik ook grote vakken zoals financiering van de gezondheidszorg, dus de basis kende ik. De rest leer je natuurlijk al doende en daarbij word je ook goed begeleid."

Rita: "Voor mij was het werk niet nieuw. Wat me vooral aansprak, is dat je hier nog een waaier aan mogelijkheden had om een nieuwe functionaliteit voor zorgadministratie te ontwikkelen. Toen ik hier startte, was er nog niet echt een financieel luik in EPD HiX voorzien voor de Belgische gezondheidszorg. Het feit dat ik mee aan de wieg van een nieuwe ontwikkeling kon staan en de kennis die ik in het verleden had opgedaan hiervoor kon inzetten, leek me een leuke uitdaging."


Wat houdt jullie rol precies in?

Rita: "Als product owner kijk ik naar hoe we ons product, softwarepakket HiX, kunnen inzetten zodat alle prestaties binnen een ziekenhuis op een eenvoudige en correcte manier vertaald kunnen worden naar een financieel gegeven dat gefactureerd kan worden. Dat is redelijk breed aangezien je bepaalt wat gemaakt moet worden, hoe dat gemaakt zal worden en op welke manier het gebruiksvriendelijk is. Dat gaat van analyses maken, samenzitten met de ontwikkelaars om te bespreken wat we nodig hebben tot beslissen over wijzigingen die wel of niet moeten worden doorgevoerd in de software. Je zou het eigenlijk kunnen omschrijven als productbeheer."

Isabelle: "Mijn rol als software consultant is heel breed. Ik bied support aan klant-ziekenhuizen die problemen of moeilijkheden kunnen insturen. Ik zit samen met de developers om te kijken wat de mogelijkheden zijn om zaken aan te passen of te verbeteren in de software. Wanneer de developers iets nieuws ontwikkeld hebben, is het aan mij om dit grondig te gaan testen. Ik vind het fijn dat mijn functie zo gevarieerd is. Je kan makkelijk afwisselen tussen de verschillende onderdelen omdat het financiële stuk zo ruim is. Overal in het ziekenhuis worden tenslotte prestaties uitgevoerd die vertaald moeten worden naar facturatie."


Waarom is het financiële luik zo een boeiend onderdeel?

Rita: "Je bent bezig met een uniek product op de markt waar nog heel veel potentieel in zit. Er moet nog veel ontwikkeld worden en je krijgt dus ook de kans om een stuk eigen inbreng te doen. Je kan zelf ideeën aanbrengen en uitwerken en ik denk dat dat voor iemand die gedreven is, een mooie kans is."


Hoe helpen jullie de zorg vooruit?

Isabelle: "We proberen zo veel mogelijk financiële verrichtingen automatisch af te leiden van wat zorgverleners registreren. Zo moeten ze op het einde van de werkdag geen extra administratie meer doen, maar worden de verrichtingen automatisch weggeschreven wanneer de zorgverlener een bepaalde actie uitvoert. Zo houden de artsen en andere zorgverleners meer tijd over, die ze kunnen inzetten voor patiëntenzorg."


Wat is het leukste aan werken bij ChipSoft?

Rita: "Ik vind het een grote meerwaarde hoe het bedrijf met haar medewerkers omgaat. De medewerkers worden gewaardeerd en zo nu en dan getrakteerd op een leuke verrassing zoals een kaartje met je verjaardag of een vrijdagborrel. Je bent geen nummertje en het management is oprecht bezorgd om de collega's. Ondanks dat het een groot bedrijf is, merk je toch dat het nog steeds een familiebedrijf is. De waarden en normen daarrond zijn ook voelbaar. Het zijn die kleine dingen die impact maken en zorgen voor een aangename werkomgeving!"

Isabelle: "Ik vind het hier ook heel fijn. We zitten in een mooi kantoor met een jong team dat heel joviaal en sociaal is. Daarnaast zijn er ook collega's met de nodige kennis en ervaring die het team versterken. Ook buiten de werkuren worden er activiteiten onder collega's georganiseerd. Zo gaan we vaak zaalvoetballen of eens naar de cinema. Het is leuk dat je elkaar dan op een andere manier leert kennen.


Iets voor jou?

Ben je geboeid door dit verhaal en heb je zin om te werken in de zorg-IT? Bekijk dan zeker onze vacatures en kom het team van Rita en Isabelle versterken!

Ontdek onze vacatures