Linse werkte enkele jaren als apotheker maar ruilde deze job in voor die van software consultant in de zorg-IT. In deze blog vertelt ze waarom ChipSoft een boeiende werkomgeving is voor iemand met een farmaceutische achtergrond én toont ze aan hoe zij als consultant impact maakt in de zorg!

Word jij onze nieuwe consultant?

Overstap naar een job in de zorg-IT

"Toen ik als apotheker werkte, had ik redelijk snel door dat ik die functie niet voor de rest van mijn leven wou blijven doen. Elke dag was hetzelfde en ik had nood aan wat meer uitdaging. Daarom ging ik op zoek naar iets anders. Ik vond het wel belangrijk dat mijn nieuwe job toch nog een link zou hebben met mijn studies, want die kennis wou ik niet zomaar aan de kant schuiven. Na online wat te hebben gezocht, kwam ik bij ChipSoft terecht.

Mijn keuze voor een job in de zorg-IT kwam voornamelijk uit interesse van twee werelden. In de eerste plaats was er een duidelijke link tussen het beschreven takenpakket en mijn farmaceutische achtergrond. Anderzijds heeft IT mij altijd al geboeid. Ik was steeds snel weg met het uitzoeken van problemen bij computerprogramma's en vond dat ook leuk om te doen. Via mijn broers die informatica studeerden, kreeg ik IT-gerelateerde zaken ook met de paplepel mee. Bij ChipSoft kreeg ik de kans om mijn apothekersstudie te combineren met een ander onderwerp dat ik interessant vond, namelijk IT.


Farmaceutische achtergrond handig inzetten

Mijn kennis uit de praktijk komt heel goed van pas bij mijn functie als software consultant. Verschillende processen uit de apotheek en de wetgeving rondom die processen komen aan bod in het elektronisch patiëntendossier (EPD) HiX. Uiteraard heb je als apotheker veel kennis over medicatie die je ook hier goed kan gebruiken. Wanneer collega's demo's moeten geven bij (potentiële) klanten vragen ze ons geregeld om het verhaal mee te doorlopen en na te kijken of de medicatie correct is. Daarnaast spreek je dezelfde taal als apothekers en artsen in het ziekenhuis, waardoor de samenwerking vlotter verloopt.


Werken als software consultant

Als software consultant bestaat mijn takenpakket uit vijf pijlers. Een eerste pijler is dat je processen en noden uit de praktijk gaat vertalen naar wat de ontwikkelaars moeten maken in de software. Je vormt dus de brug tussen de ziekenhuizen en ontwikkelaars. Daarnaast omvatten de implementatietrajecten een belangrijk onderdeel van het takenpakket. In samenwerking met het ziekenhuis probeer je de werkprocessen zo goed mogelijk te stroomlijnen met het EPD dat ze in gebruik zullen nemen. Verder bieden we ook support aan klanten. Problemen waar ze intern niet uitraken, proberen wij op te lossen waar mogelijk. Een vierde pijler is het opleiden van beheerders, projectmedewerkers of eindgebruikers waarbij we de nodige tools en kennis proberen aan te bieden. Op die manier kunnen ze na de implementatie van de software zelfstandig aan de slag met EPD HiX. Tot slot behoort ook een stukje consultancy tot mijn takenpakket. Bij grotere vraagstukken vanuit de ziekenhuizen gaan we op locatie om samen met te klant te brainstormen over een oplossing. Hierbij kijken we wat het ziekenhuis wil, maar moeten we ook rekening houden met wat mogelijk is in de software. Je hebt dus een zeer gevarieerd takenpakket en dat vind ik net leuk. Ik zocht uitdaging en die heb ik zeker gevonden!

Binnen het team hou ik me vooral bezig met het elektronisch voorschrijfsysteem en de koppelingen met externe overheidssystemen die nodig zijn binnen het domein medicatie. Denk aan Recip-e, Vitalink en Vaccinnet. Met deze koppelingen zorgen we ervoor dat de gegevens die in het elektronisch patiëntendossier geregistreerd worden, ook bij de overheid gekend zijn en door andere zorgverleners verwerkt kunnen worden. Daarnaast hou ik me ook bezig met proces van toedienregistratie en in mindere mate ook met de bereidingen in de apotheek of op de ziekenhuisafdeling.


Zorg ondersteunen met software

Met ons werk maken we zeker impact in de zorg. Alle aanpassingen die in de software worden gemaakt, hebben als doel het werk van de zorgverlener te vereenvoudigen zodat er meer tijd over blijft voor de patiënt. Daarnaast draagt het EPD op verschillende vlakken bij aan medicatieveiligheid. Omdat er met één geïntegreerd systeem wordt gewerkt, stromen patiëntgegevens vlot door over de verschillende afdelingen heen. Wanneer een patiënt wordt opgenomen, kan een arts bijvoorbeeld heel snel inzien welke medicatie deze al kreeg op de spoedafdeling. Daarnaast weet het ziekenhuis via Vitalink welke medicatie een patiënt voor opname in het ziekenhuis gebruikte en kan de instelling ook informatie terugkoppelen. Op die manier kunnen zorgverleners zo veilig mogelijk medicatie voorschrijven waardoor de patiëntveiligheid steeds beter wordt gewaarborgd.


Een interessante werkomgeving

Ik denk dat ChipSoft een boeiende werkplek is voor een starter met een farmaceutische achtergrond. Je bent bezig met wat je gestudeerd hebt en de uitdaging en variatie zorgen voor een fijne combinatie in het takenpakket. Daarnaast hebben we een heel leuk team waar een losse werksfeer heerst en waar je heel makkelijk vragen kan stellen aan elkaar. We denken ook samen na over bepaalde problemen en er is ruimte voor constructieve feedback. Gewoon echt een topteam! Ook binnen het hele kantoor hangt een informele sfeer en kan je perfect jezelf zijn. Er is ruimte voor een lach tussendoor en ook na het werk doen we verschillende activiteiten samen met collega's, zoals iets gaan drinken, een spelletjesavond, samen padellen, enzovoort.

Aan toekomstige starters zou ik het volgende advies geven: heb er vertrouwen in dat alles goed komt. In het begin zal het misschien veel en moeilijk lijken, maar op termijn gaat het zeker lukken. Ook al heb je geen IT-gerelateerde achtergrond, je krijgt de nodige dingen aangeleerd on the job. Bovendien kan je altijd rekenen op het team en krijg je een buddy toegewezen die je zal ondersteunen tijdens de eerste maanden. Geen zorgen dus!


Iets voor jou?

Geïnteresseerd door Linse haar verhaal en benieuwd of zorg-IT ook iets voor jou is? Bekijk dan zeker onze vacature en wie weet mogen we je binnenkort verwelkomen bij ChipSoft!

Ontdek onze vacatures